25.10.2017

Vaihtoehtoinen totuus lento-onnettomuudesta



Noah Hawleyn uusi romaani on vangitseva lukukokemus. Kuva: Leah Muse.
Noah Hawley: Ennen syöksyä (Before the Fall)
Kustantaja: Otava
Kääntäjä: Markku Päkkilä
Arvio: 🌞🌞🌞🌞
Yhdistele:  Nauti yhdessä tv-sarja BigLittle Liesin kanssa, sillä molemmat kuvaavat varakkaiden valkoisten elämää Yhdysvalloissa.

Noah Hawley on tällä hetkellä yksi Hollywoodin kohutuimmista kultasormista. Jokainen tv-sarja, elokuva tai ylipäätään tarina, jossa hänellä on sormensa pelissä, yltää menestystarinaksi. Tv-sarja Fargon maineeseen nostama Hawley taitaa paitsi ruudulle kirjoittamisen, myös romaanimitan. Sen todistaa hänen neljäs romaaninsa Ennen syöksyä, joka kertoo traagisesta lento-onnettomuudesta.

Kirja vetäisee mukaansa jo ensimmäisillä sivuillaan. Martha´s Vineyardin lentokentällä seisoo ylväs yhdeksänpaikkainen yksityislentokone valmiina kuljettamaan sen rikkaat matkustajat mantereelle. Kyytiin kipuaa kaksi hyvin erilaista mahtimiestä perheineen sekä yllätysmatkustajana saarella asuva köyhä taitelija.  Kone kiihdyttää ja nousee taivaalle vain pudotakseen mereen 16 minuuttia myöhemmin. Koneen matkustajat kahta lukuun ottamatta kuolevat. Elossa mereen putoavat köyhä taiteilija Scott ja toisen mahtimiehen 4-vuotias poika JJ. Alkaa armoton eloonjäämistaistelu, joka ei pääty vielä siihenkään, että kilometrikaupalla hyisessä meressä uinut Scott toimittaa pienen pojan sairaalaan.

Koneen putoaminen ja kahden matkustajan selviäminen on suuri uutinen, joka käynnistää viikkojen spekulaatiot putoamisen syistä. Oliko kyseessä tekninen vika vai sabotaasi? Toisen mahtimiehen, Ben Kiplingin, taustalta paljastuu rahanpesua ja epäilyttäviä kytköksiä epäilyttäviin valtioihin. Vai onko syyllinen kuitenkin sankariksi kohotettu Scott, joka kauhoi hyisessä meressä pieni poika selässään epäinhimillisen kauan? Entä jos hän onkin sabotaasin taustalla, maalaahan hän aiheeltaan hyvin epäilyttäviä tauluja?

Media haaskalla


Hawley kuvaa Scottin kujanjuoksua median kanssa hyytävän tarkasti. Veren vainunneet toimittajat ja mediatalot jäljittävät maan alle painunutta Scottia herkeämättä, samoin kuin tätinsä huostaan annettua pientä JJ:tä. Scott ei ole huolissaan omasta toipumisestaan, mutta pitää tiivistä yhteyttä poikaan, joka ei suostu puhumaan kenellekään muulle.

Hawley esittelee jokaisen koneessa olleen henkilön lentäjää ja turvamiestä myöten. Hän kertoo heidän taustatarinansa ja aukaisee samalla solmu kerrallaan kuka, miksi ja miten –vyyhtiä. Kunnes jäljellä on enää henkilöistä viimeinen ja selitys kaikelle tapahtuneelle.

Kirja on ennen kaikkea tarina lento-onnettomuudesta ja sen seurauksista. Samalla se on kuitenkin viiltävä kuvaus mediakentän todellisuudesta näinä vaihtoehtoisen totuuden aikoina. Mukana on myös aimo annos keski-ikäisen miehen maailmantuskaa ja elämän tarkoituksen pohdintaa, jotka saavat sytykettä vakavasta onnettomuudesta.

Ennen syöksyä toimii siis sekä jännityskirjana että temaattisena tutkielmana nykyajasta. Kirja on ehdottomasti siihen käytetyn ajan arvoinen!

Ei kommentteja: