9.11.2017

Vahvoja naisrooleja ja Hollywood-glamouria

Shailene Woodley (vas), Reese Witherspoon ja Nicole Kidman. Kuva: HBO Nordic.


Sarja: Big Little Lies
Löytyy: HBO Nordic
Luoja: David E. Kelley
Arvio:🌞🌞🌞🌞
Yhdistele: Nauti jaksojen kyytipoikana lasi kalifornialaista viiniä päästäksesi paremmin tunnelmaan.

Vuoden 2017 sarjatapaus Big Little Lies sai alkunsa näyttelijä Reese Witherspoonin turhautumisesta. Monissa suosikkileffoissa nähty näyttelijä kyllästyi odottamaan roolitarjouksia sarjasta ja leffoista, jotka sisältäisivät useita vahvoja naisrooleja. Niinpä hän päätti perustaa oman tuotantoyhtiön ja pitää huolen siitä, että sellaisia rooleja olisi tarjolla.

Big Little Lies ilmestyi alun perin Liane Moriartyn kirjana, johon Witherspoonin yhtiö hankki oikeudet. Sarja vakuutti tarinallaan ja lukuisilla vahvoilla naisrooleilla, joihin saatiin roolitettua alan huippunimet eli Witherspoonin ohella mm. Nicole Kidman, Laura Dern, Zoe Kravitz ja Shailene Woodley. Myös miesnäyttelijät ovat konkareita, mukana ovat mm. Adam Scott, Alexander Skarsgård ja Jeffrey Nordling.

Sarjan keskiössä on kolme vauraalla kalifornialaisalueella asuvaa naista, joiden lapset ovat samassa koulussa. Witherspoonin esittämä Madeline on kilpailuhenkinen äiti, joka täyttää elämänsä tyhjiötä teatteriprojektilla, irtosuhteella ja muiden asioihin puuttumisella. Kidmanin hahmo Celeste on puolestaan entinen asianajaja, joka nykyään omistautuu täysin lapsilleen sekä väkivaltaisesti käyttäytyvän miehensä tyynnyttelemiseen. Woodleyn esittämä Jane on vastikään muuttanut paikkakunnalle ja huomaa, miten vaikeaa hänen poikansa on saada hyväksyntää uudessa koulussa.

Sarja polkaistaan käyntiin dramaattisesti, sillä sarjan alusta asti on selvää, että Montereyn idyllisessä kaupungissa on tapahtunut väkivaltainen murha. Kerrontaa ryyditetään välähdyksillä poliisitutkinnasta, mutta murhatun henkilöllisyys ja samalla syyllinenkin selviävät vasta sarjan viime minuuteilla.

Murhan lisäksi sarjassa selvitellään monia muitakin ongelmia. Vaikuttavin niistä on Celesten taistelu väkivaltaista miestään vastaan. Hän ei itsekään kykene tunnustamaan ongelman olemassaoloa, vaan pitää lyöntejä, potkuja ja kuristamista vain intohimoisen suhteen kääntöpuolena. Viimein terapeutti auttaa häntä ymmärtämään, että kyseessä on todellinen ja välitön uhka.

Madeline puolestaan kipuilee oman avioliittonsa ja teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Hän on edelleen kiinni edellisessä avioliitossaan ja siinä, miten hänen ex-miehensä jätti hänet. Järkytys vain syvenee, kun heidän yhteinen teini-ikäinen tyttärensä haluaakin muuttaa asumaan isänsä luokse. Ja sitten on vielä epämääräinen suhde teatteriohjaajaan – syrjähyppy, joka uhkaa paljastua.

Jane ei tunnu millään pääsevän sisään piireihin. Hänen poikaansa Ziggyä, uutta tulokasta, syytetään koulussa toisen lapsen kuristamisesta ja kiusaamisesta. Lapset ja etenkin heidän vanhempansa alkavat syrjiä Ziggyä, joka sitkeästi yrittää vakuuttaa syyttömyyttään. Ziggyn erottamista koulusta vaatii Laura Dernin maanisesti esittämä uraäiti Renata, joka yrittää yhdistää loputtoman pitkät työpäivät ja äitiyden. Hän etenee elämässä silkalla voitontahdolla ja raivolla, eikä anna kenenkään kiusata pientä tytärtään.

Kasassa on siis monimutkainen tapahtumien ja salaisuuksien vyyhti, joka purkautuu jakso jaksolta kiihtyvällä tahdilla. Hollywoodin A-listan näyttelijät ovat paitsi kauniita katsella, myös vakuuttavia rooleissaan. Etenkin Celesten avioliitossaan kärsimää lähisuhdeväkivaltaa kuvataan tavalla, joka on omaa luokkaansa. Ei siis ihme, että sarjalle satoi peräti 16 Emmy-ehdokkuutta ja kahdeksan voittoa eri kategorioissa. HBO:lta onkin väläytelty, että toinen tuotantokausi on mahdollinen.

Katso Reese Witherspoonin ja Nicole Kidmanin kommentit Emmy-voiton jälkeen.

Ei kommentteja: