6.1.2018

Kuninkaallisen avioliiton anatomia


Sarja: The Crown
Löytyy: Netflix
Luoja: Peter Morgan
Arvio: 🌞🌞🌞🌞🌞
Yhdistele: Katso Windsors-parodiaa, jos kaipaat sarkastisempaa nÀkökulmaa brittihoviin


Kun The Crownin toisen tuotantokauden viimeisen jakson viimeiset minuutit lipuvat tv-ruudulla, katsojan tekee mieli pysÀyttÀÀ aika ja jÀÀdÀ vielÀ hetkeksi sarjan maailmaan. Peter Morganin luomaa sarjaa ei ole turhaan kehuttu mestariteokseksi, sillÀ se yhdistÀÀ historian tapahtumat kiehtoviin henkilöihin ja kerrassaan upeaan kuvakerrontaan.

Toinen tuotantokausi keskittyy kuvaamaan Elisabethin (Claire Foy) ja Philipin (Matt Smith) avioliiton nikottelevaa etenemistÀ. Vaimonsa varjoon jÀÀnyt Philip on levoton ja viihtyy paremmin salamyhkÀisellÀ lounasklubillaan kuin hovin tilaisuuksissa. Sitten Elisabeth saa neuvon lÀhettÀÀ Philip pitkÀlle edustusmatkalle, joka veisi uskottomuuden ja skandaalin rajamailla tepastelevan prinssin kauaksi kotimaan lehdistöstÀ. Samalla mies saisi nauttia huomiosta joutumatta jakamaan sitÀ vaimonsa kanssa.

Philip itse kokee matkan hylkÀÀmisenÀ, mutta huomaa pian, ettÀ vÀlimatka auttaa asettamaan asiat perspektiivinsÀ. Eksoottiset maisemat vaihtuvat toisiin ja Philip alkaa kaivata kotiin vaimonsa luo. HÀnen yksityissihteerinsÀ Mike sen sijaan ottaa ilon irti vaihtuvista satamista ja eksoottisista kaunottarista. HÀn kirjoittaa lounasklubinsa jÀsenille avoimia kirjeitÀ, joissa hÀn kehuskelee matkaseurueen seikkailuilla ja vaihtuvilla syleillÀ.

Kirjeet osoittautuvat odottamattoman tÀrkeiksi todistuskappaleiksi, kun Miken vaimo kyllÀstyy miehensÀ poissaoloon ja pÀÀttÀÀ hakea avioeroa. 1960-luvulla eron saamiseksi vaaditaan painavia syitÀ, esimerkiksi todisteita uskottomuudesta. Ja kun hovi saa tietÀÀ, ettÀ prinssin yksityissihteerin vaimo uhkaa avioerolla uskottomuuteen ja edustusmatkan tapahtumiin vedoten, painetaan hovissa paniikkinappulaa. Kokeneet avustajat tietÀvÀt, ettÀ eroskandaali langettaisi synkÀn varjon myös kuninkaallisen avioliiton pÀÀlle.

KriisistÀ kriisiin



Elisabeth joutuu taistelemaan paitsi oman avioliittonsa sÀilyttÀmiseksi, myös pitÀÀkseen hallituksen koossa. Monimutkainen tapahtumien vyyhti johtaa hallitusskandaaliin ja pÀÀministerin eroanomukseen. Ja kaikki juuri silloin, kun raskaana olevan hallitsijan pitÀisi lÀÀkÀrien kehotuksesta keskittyÀ vain lepÀÀmiseen.

Crownia katsoessa tulee monta kertaa miettineeksi, onko kaikilla sarjan tapahtumilla todellisuuspohjaa. Oliko Margaretin mies todella niin vÀrikÀs ja epÀsovinnainen hahmo, kuin mitÀ sarja antaa ymmÀrtÀÀ? EntÀ oliko kruunusta luopunut Albert tosiaan niin moraaliton ja natsi-Saksan vaikutuspiirissÀ, kuin sarja esittÀÀ?

TÀtÀ on kuitenkin turha pohtia liikaa, sillÀ faktat ovat ennenkin pilanneet hyvÀn tarinan. TÀrkeintÀ on se, ettÀ draamaa kehitetÀÀn kasvavin panoksin eikÀ lopputulos ole ennalta-arvattava.

Laatusarjojen ystÀville on varmasti ilouutinen, ettÀ Crownia luvassa lisÀÀ. PÀÀroolien esittÀjÀt vaihtuvat ja loistavasti kruunupÀÀtÀ tulkinnut nuori Claire Foy korvataan kypsempÀÀn ikÀÀn ehtineellÀ Olivia Colmanilla, joka on tuttu mm. sarjasta Broadchurch.

Ei kommentteja: