16.11.2017

Kartanoromantiikkaa ja kummitustarinoita


Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat (The Uninvited Guests)
Kustantaja: Otava
Kääntäjä: Marianna Kurtto
Arvio: 🌞🌞🌞
Yhdistele:  Katso (uudestaan) Downton Abbeyn jaksoja saadaksesi hieman toisenlaisen näkemyksen kartanoelämään.


Brittikirjailija Sadie Jonesin nimi on nykykirjallisuudessa laadun tae. Hänen aiemmat romaaninsa Kotiinpaluu ja Ehkä rakkaus oli totta ovat saaneet kiitosta niin kriitikoilta kuin lukijoiltakin niiden upeasta ajankuvasta ja vahvasta tunnelmasta.

Jonesin uusin käännetty romaani, Kutsumattomat vieraat, ratsastaa aiempien romaanien maineella. Aiemmat Jonesinsa lukeneen kannattaa kuitenkin pitää aistinsa valppaana, sillä tämä romaani on tyyliltään ihan jotain muuta kuin aiemmat.

Kutsumattomat vieraat sijoittuu peri-brittiläiseen kartanomiljööseen 1900-luvun alkupuolella. Sternen perhe on valmistautumassa esikoistyttären Emeraldin syntymäpäiviin ja odottaa vieraita saapuvaksi. Innokkaan odotuksen yllä on synkeitä pilviä, sillä perheen tuore isäpuoli Edward lähtee kaupunkiin tekemään mitä tehtävissä on, jotta komeaa kartanoa ei pakkolunasteta velkojen vuoksi.

Syntymäpäiville saapuvat perheystävät Ernest ja Patience sekä lähistöllä asuvan varakkaan maanviljelijän poika John. Sekä Ernest että John ovat iskeneet silmänsä viehättävään Emeraldiin, kun taas Patience luo vaivihkaisia silmäyksiä Emeraldin veljeen Clovisiin.

Illalliset eivät ehdi edes alkaa, kun kartanon oveen koputetaan ja sisään vyöryy huonokuntoinen ihmisjoukko. Lähistöllä on tapahtunut vakava junaonnettomuus ja onnettomuudesta selvinneet on määrätty hakeutumaan lähimpään taloon. Kartanon väki sijoittaa hämmentyneet matkustajat sisätiloihin ja pohtii, mitä heille tulisi juhlien keskellä tehdä. Yksi matkustajista, Charlie, hylkää nukkavierut toverinsa ja lyöttäytyy osaksi syntymäpäiväjuhlia. Ja kun perheen emäntä Charlotte vihdoin laskeutuu alas päivälliselle, häntä odottaa ikävä yllätys. Hän nimittäin tuntee salaperäisen Charlien entuudestaan ja tietää tämän olevan liikkeellä pahoissa aikeissa.

Jones juoksuttaa romaanissa illan kulkua notkean taitavasti. Tunnelma tihenee sitä mukaa, kun matkustavaisten joukko kasvaa ja käy levottomammaksi. Isäntäväki unohtaa omat juhlansa ja ponnistelee saadakseen matkustavaiset ruokittua ja lepäämään. Näin on parasta, sillä kyseessä on uhkaavasti käyttäytyvä ja outo ihmisjoukko. Mutta vaikka tilanne on perin juurin outo, tai ehkä juuri siksi, tunteet alkavat lämmetä isäntäväen ja juhlavieraiden välillä illan aikana. Kolme paria saa toisensa tapahtumien kiihdyttäessä tahtiaan ja tunteiden seuratessa mukana.

Kutsumattomat vieraat yhdistelee perinteistä kartanoromantiikkaa, mustaa huumoria ja kauhun aineksia. Se on täynnä taidokkaita havaintoja ja tarinaa kuljettavia juonenkäänteitä, mutta silti jään kaipaamaan lisää syvyyttä tarinaan. Se on lajityypissään kelpo tarina, mutta Jones-fanina en voi välttyä lievältä pettymykseltä.

Ei kommentteja: